Osičky od La Sportivy - recenzia

Po posledných dvoch dlhých behoch, keď mi z odretých nôh zliezlo niekoľko nechtov bolo jasné, že je načase poobzerať sa po teniskách, v ktorých by som sa mohol tešiť z behu bez bolesti. O necelé dva mesiace ma čakalo Lavaredo Ultra Trail, čo je 120 kilometrový ultratrail talianskymi Dolomitmi, takže prioritou bolo výraznejšie tlmenie podrážky, spoľahlivý grip, dostatočná ochrana špičky a celková odolnosť. To všetko za predpokladu, že mi musia dokonale sadnúť na nohu, lebo po niekoľkých hodinách behu sa aj zdanlivo malé tlačenie či trenie môže stať neznesiteľným. Po úvodnom googlení čo momentálny trh ponúka a aké sú trendy vo svete som mal vybraných niekoľko favoritov. Obehal som obchody a poskúšal čo sa dalo, ale výsledok bol frustrujúci. Buď mi lietala špička, keďže mám dosť úzke chodidlo, alebo som mal voľnú pätu a keď už mi tenisky sadli, tlačili ma švy alebo spevnené miesta väčšinou v mieste, kde sa ohýbala špička. A potom mi chalani v HoreDole.sk podali La Sportivy Akasha.

La Sportiva na trhu s obuvou rozhodne nie je žiaden nováčik, veď niektoré ich lezečky a turistická obuv sa za desaťročia stali doslova legendami, ale vedia vyrobiť aj rovnako dobrú bežeckú obuv? Trochu s nedôverou som si ich obul a hneď prekvapený zistil, že prvým testom prešli. Ten spočíva v tom, že mi musia perfektne sedieť na nohe aj pri chôdzi bez toho, aby som si ich musel zašnúrovať. K tomu mali výrazne zosilnenú špičku, veľmi pohodlný jazyk a celkovo vyzerali dosť odolne a tak bolo rozhodnuté. Na odporúčanie chalanov som si zobral až o 1,5 čísla väčšiu veľkosť ako nosím na kratšie vzdialenosti a rovno som ich bežal vyskúšať dvojdňovým pobiehaním z Ilavy cez Vršatec, Biele Karpaty a Javorníky do Púchova. Po niekoľko dňovom daždi bol terén riadne podmočený a rozbahnený, ale osičky ako som ich nazval pre ich design držali naozaj výborne v strmých šmykľavých zbehoch, rovnako aj v naklonených klzkých traverzoch.

S dezénom a zložením podrážky sa niekto fakt poriadne vyhral a je to asi najsilnejšia stránka tohto modelu. Tenisky ma neotlačili napriek tomu, že mi v nich dva dni žblnkalo. Po vypraní vyzerali zase ako nové. Dal som si ešte niekoľko stredne dlhých behov a bol som si istý, že mám tú najlepšiu obuv na moje dolomitské dobrodružstvo. Ani tu osičky nesklamali, v strmých zbehoch často krát po klzkých vápencových skalách som sa nane mohol absolútne spoľahnúť, dostatočne robustná gumená špička mi spoľahlivo chránila prsty aj pri častých zakopnutiach a pomerne masívny jazyk zabezpečil, že ma neotláčali narty ani pri nekonečných klesaniach.

Rovnako, hrubá podrážka s tlmením navrhnutým na veľké objemy pohltila veľkú časť nárazov a nerovností terénu. Po niekoľkonásobnom brodení rieky som však po 90 kilometroch začal cítiť malé otlaky na obidvoch pätách. Ťažko povedať, či to bolo spôsobené tvarom päty, nevhodnou ponožkou alebo posunutou vložkou, nebolo to nič vážne, ale priznávam, že nasledujúcich 30 km mi to trochu znepríjemnilo. Napriek už nabehaným asi 400 km, po opratí stále nevyzerajú nijak zvlášť opotrebované. 

Pokiaľ máte skôr užšie chodidlo a hľadáte rovnako ako ja spoľahlivú a pohodlnú obuv na dlhé ultratraily, La Sportiva Akasha môže byť riešením. Nevýhodou je pár gramov navyše oproti bežným bežeckým teniskám s čim sa dá žiť a pomerne vysoká cena, s ktorou vám však v HoreDole.sk určite dajako pomôžu.

Braník Hinca

Naše značky

   

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info